Wat zijn hand poke tattoos?
De naam zegt het eigenlijk al. Het gaat hier om tattoos die gezet zijn met de hand en niet met een machine. Hand poked tattoos worden met het zelfde materiaal gezet als machine tattoos alleen hand poke tatoeëerders bewegen de naald en inkt handmatig in de huid. Over het algemeen wordt deze manier van tatoeëren en het uiteindelijke resultaat van de tattoo als meer organisch en natuurlijker gezien. Het is dan ook een oorspronkelijke en ouderwetse methode van het zetten van een tattoo. De oudste ontdekking van een tattoo op menselijke huid stamt uit 4000 BC. Elektriciteit was er toen nog niet, naalden en inkt wel. Ver in de geschiedenis wilden mensen dus al kunstwerken vereeuwigd hebben op hun lichaam.
Over het algemeen worden hand poked tattoos als een stuk minder pijnlijk gezien dan machine tattoos. Natuurlijk duurt het een stuk langer om een tatoeage volledig met de hand te zetten maar het lichaam heeft dan ook meer tijd om de pijnprikkels te verwerken. Machinale tattoos zijn simpel gezegd gewoon een stuk agressiever voor het lichaam. Ook geneest een met de hand gezette tattoo vaak een stuk sneller dan een machine tattoo. Wel is het belangrijk om ook bij een hand poke tattoo net zo steriel en schoon te werken als een machine tattoo. De meeste hand poked tattoos zijn binnen twee weken wel volledig geheeld. Maar het verzorgen van de tattoo na het zetten van een hand poke tattoo is net zo belangrijk als bij een machinale tattoo. Ook verschilt het natuurlijk per persoon en per huidtype hoe lang een tatoeage erover doet om te helen. Maak je dus niet druk als het langer duurt voordat jouw tatoeage geheeld is. Blijf de tattoo gewoon goed verzorgen.
Hoe zet ik een hand poke tattoo?
Bedenk als eerste wat je als tattoo wil gaan zetten, op welke plek je hem gaat zetten en dan nog de grootte. Niet alle tattoos zijn geschikt op elke plek van het lichaam. Ook is het belangrijk niet een plek te kiezen waar je een wond, litteken, zweertje of iets dergelijks hebt. Vermijdt ook het tatoeëren van moedervlekken.
Hierna kan je beginnen met de voorbereiding. Tijdens het tatoeëren is het belangrijk dat je steriel werkt. Ook de materialen waarmee je werkt moeten steriel zijn. Werk je niet in een steriele omgeving met steriele materialen dan is de kans groot dat jouw tattoo gaat ontsteken, dat je een infectie krijgt of dat jouw tattoo niet goed heelt waardoor je een ongewenst resultaat bereikt met vaak een lelijke tattoo als gevolg. Denk hier dus goed om.
Begin met het wassen van jouw handen met water en zeep. Heb je wondjes op je handen? Plak deze dan af met een pleister en trek vervolgens de bijgeleverde steriel verpakte handschoenen aan.
Vervolgens kan je beginnen met de voorbereiding van de plek en materialen die je gaat gebruiken om te tatoeëren. Vul bijvoorbeeld de inkt cups met de inkt die jij wil gebruiken. Zorg er hier ook altijd voor dat alles steriel is. Ook de plek waar jij jouw tattoo materialen opzet. Maak het liefst gebruik van de bijgeleverde ondergrond cover om daar jouw materialen op te zetten.
Heb je de plek van de tattoo bepaald? Zorg er dan ook voor dat het gebied van de huid waarop je gaat tatoeëren schoon is gemaakt met water en zeep. Vervolgens kan je eventuele haren verwijderen met de bijgeleverde individueel verpakte scheermesjes. Dit draagt ook bij aan het voorkomen van eventuele infecties. Gebruik nooit hetzelfde scheermesje twee keer. Ben je hier mee klaar, ontsmet dan de huid met de alcohol doekjes bijgeleverd in de hand poke kits. Neem extra voorzorgsmaatregelen door een zo groot mogelijk gebied op de huid te steriliseren rond de plek van waar je de tattoo gaat zetten.
Jouw ontwerp kan hierna getekend worden op de huid met de steriele huid marker of je kan gebruik maken van het stencil papier. Gebruik nooit hetzelfde papier of de dezelfde pen bij meerdere personen. Houd de huid in een normale, natuurlijke positie. Rek het niet op. Door de huid gewoon in een natuurlijke positie te houden voorkom je dat jouw tattoo er misvormd uit ziet als de huid wel in een natuurlijke positie gehouden wordt. Op dit moment kan je nog altijd bekijken hoe de tattoo er uit zal zien vanuit verschillende hoeken en posities. Kijk hier dus goed naar voordat je echt aan de slag gaat met naald en inkt. Nu kan je altijd nog het ontwerp wegvegen en opnieuw tekenen of aanbrengen op de huid door middel van een stencil papier. Steriliseer in dit geval altijd opnieuw de huid met de alcohol doekjes. Ben je blij met het ontwerp en zit hij op de juiste plek? Ga dan door naar de volgende stap.
Nu begint het daadwerkelijk tatoeëren van de huid. Kies welk type naald en wat voor lijndikte nodig hebt voor jouw ontwerp en begin met het uit de verpakking nemen van de steriele naald. Gebruik nooit een naald dat over datum is, niet goed steriel verpakt is of al gebruikt is op een ander persoon. Dip voorzichtig de naald in de inkt en zorg ervoor dat er op het puntje van de naald genoeg inkt zit. Begin voorzichtig met het poken in de huid. Begin bij de buitenste lijnen, complete lijnen zetten bij de eerste ronde is moeilijk en heb je veel geduld voor nodig. Vaak moet je vaker over dezelfde lijnen heen van het ontwerp om volledige getatoeëerde lijnen te krijgen. Een hand poke tattoo zetten duurt langer dan een machinale tattoo en je hebt er veel geduld voor nodig. Ga dus niet te gehaast aan het werk, met meer geduld krijg je uiteindelijke een betere en mooiere tattoo.
Wij adviseren elke 1-3 stipjes weer inkt toe te voegen aan de naald. Je zal gemakkelijk voelen hoe diep je precies moet gaan in de huid. Het bovenste laagje van de huid hoeft alleen 'gebroken' te worden. Als je de naald uit de huid haalt zal die een heel klein beetje mee trekken. Begint de huid te bloeden? Dan poke je waarschijnlijk te diep. Probeer dan ook minder druk uit te oefenen op de huid. Elke poke zal wat inkt verspreiden op de huid. Overtollig inkt kan je weg deppen door gebruik te maken van de tattoo inkt doekjes. Probeer te deppen en niet te vegen, door te deppen zal je makkelijker het overzicht houden en zal jij jouw getekende ontwerp niet wegvegen. Ben je klaar met de buitenste lijnen? Werk dan verder naar binnen toe. Het kan dus zijn dat je vaker over dezelfde lijnen moet poken om meer solide lijnen te krijgen.
Zwelt de huid op en wordt het poken pijnlijker? Neem dan rust en ga een volgende keer weer verder. Het heeft geen zin om op dit punt verder te gaan. De opgezwollen huid zal namelijk geen inkt opnemen. Toch doorgaan met tatoeëren is dus nutteloos. Ga pas verder als de huid compleet genezen is.
Doet het zetten van een hand poke tattoo pijn?
Over het algemeen worden hand poke tattoos als veel minder pijnlijk ervaren dan machinale tattoos. Net als bij machinale tattoos is het voor iedereen anders hoe pijnlijk het zetten van een tattoo wordt gevonden. Ook maakt de plek, het ontwerp en dus de pijn tolerantie die iemand heeft verschil in hoe pijnlijk het zetten van een hand poke tattoo wordt ervaren. Het voordeel bij het zetten van een hand poke tattoo is dat het een stuk minder agressief voor de huid is om een enkele naald telkens langzaam in de huid te krijgen dan een paar samengebundelde naalden die snel in de huid bewegen.
Hoe verzorg ik mijn hand poke tattoo?
Eigenlijk hetzelfde als een machinale tattoo maar bij een hand poke tattoo is het zo dat de huid niet zo erg zal vervellen en ook duurt het helen vaak een stuk korter dan een machinale tattoo. Na het zetten van een hand poke tattoo is het belangrijk deze met folie in te pakken zodat deze beschermd is. Houd deze folie op de tattoo voor minstens 4 uur maar nooit langer dan 2 dagen. Als de folie van de tattoo afghaald wordt is het belangrijk hierna de huid schoon te spoelen onder de kraan of douche. Gebruik hierbij nooit zeep. Hierna kan de tattoo drooggedept worden met een schone handdoek en vervolgens is het belangrijk om deze 2 tot 3 keer per dag in te smeren met een tattoo nazorg zalf. Dit blijf je doen totdat de tattoo volledig geheeld is. Heb geduld en geef de huid en de tattoo de tijd om te genezen en te herstellen. Bij de een zal het wat sneller gaan dan bij de ander. Ga niet zwemmen of zonnen met een nieuwe tattoo. Een nieuwe tattoo is als een open wond die beschermd moet worden tegen vuiligheid en UV licht. Wanneer je dit wel doet kan je blaren, bultjes, scheuren in je tattoo of zelfs een infectie krijgen. Het genezingsproces zal veel langer duren en de tattoo zal daarbij ook nog eens minder mooi helen.